Jumaat, April 10, 2015

2nd Time n 2nd Place.. I really love the 2nd... Boleh Gitu?? ngeeee

Bcoz I'm the 2nd child. hehehe. Jadi yg 2nd , never ever everrrrrr lah kan, hahahaa. Gurau2 ajeeee. 
Citer baru yg tak sempat saya nak share kat sini . So hari ni ada masa, saya update la. hehe

LITTLE CUTIE DRESS & BALLERINA BABY BOOTIES
2nd time join NEEDLECRAFT CONTEST n 2nd time jugak lah dapat tempat ke 2. haaa amik kauuu semua dua. hehehe.

CROCHET DRESS CONTEST anjuran DA'KNIT (Admin Ery Eroglu) pd bulan February lalu. Contest utk dress sahaja tapi booties gediks tu sebagai props, salah satu syarat contest berkenaan kreativiti

Pattern baby dress ni menggunakan BENANG NAKO LUKS MINNOS. Benang yg sangat soft n fluffy.

Ada yg berminat dgn pattern ni?? Ni saya share link utk LITTLE CUTIE DRESS
http://www.aheys.com/knittingdanprojeksaya/free-crochet-pattern-little-cutie-baby-dress-6-12-months-old-by-daknit-designs/

Link utk BALLERINA BABY BOOTIES
http://www.aheys.com/knittingdanprojeksaya/free-crochet-pattern-ballerina-baby-booties-by-daknit-designs/

Selamat mencuba. :D

Packaging datang nunnn jauh dari Kota Kinabalu Sabah. Dibalut dgn Wrapping paper purple color. My fevretttt..... hehehe

Dan inilah dia isi kandungannyaa.. taraaaaaa.. Hadiah utk 2nd place, 5 buku benang import dari Turki jenama NAKO (marvelous yarns everrr), 1 batang hook n 1 set knitting needle. Thanks so much dear Admin. xoxo

Sayang nak guna benang2 hadiah ni tapi admin menggalakkan supaya benang2 ni digunakan. So pattern pilihan dah ada, tunggu masa utk melaksanakan saja. Can't wait...weeeeeee

Latest Knitting n Crochet Project ; customer order.


Assalamualaikum, Salam Jumaat. Lama tak update blog, kesibukan melampau. huhu.

Hari ni curi masa sikit upload latest project customer order. Lama dah tuannya order, hari ni baru completely finished. Alhamdulillah tuan punya berpuas hati. Saya hanya buat yg terbaik. Jika ada kekurangan, itu adalah kerana saya hanya manusia biasa yg selalu lalai. Muhasabah diri seketika.


KNITTING BABY DRESS.

Pattern dapat dari internet, hasil perkongsian pattern oleh admin group mengait di Facebook. Nama asal pattern ni adalah BABY SWEATER DRESS. Pattern asal menggunakan 1 warna benang. Tapi saya ubah menggunakan 2 warna utk menampakkan kelainan n menonjolkan rekabentuk dress.

Pattern ni saya dah pernah buat utk contest dgn warna yg sama. Customer berkenan sesangat dgn pattern saya tu. So buatlah jugak kan atas permintaan customer walaupun memang agak membosankan buat pattern yg sama dgn warna yg sama, huhu.

Material benang yg saya gunakan adalah BENANG BABYSOFT (rayon) . Sesuai dgn namanya, benang dari China ini sangat lembut n sangat sesuai utk baby. 

CUTE CROCHET BUNNY SLIPPERS / BOOTIES

Asalnya customer tunjukkan saya contoh n saya cuba cari n jumpa pattern asal di PINTEREST. Tapi sayangnya pattern asal ni kena beli lah pulak. huhu.

So saya decided utk design n tulis pattern sendiri. Tapi belum siap lagi, hehe. Masih dalam proses penyusunan. Maklum ini adalah percubaan pertama kali saya utk menulis pattern sendiri. Harap sgt semuanya berjalan dgn lancar.

InsyaAllah, bila dah siap nanti, saya akan post di sini sebagai FREE PATTERN. Sokongan para crafter sangat saya harapkan.

Material booties ni dari BENANG NONA M jer. Selanjutnya, nantikan pattern saya ye. *peace

Isnin, Mac 02, 2015

December birthday boys

Assalamualaikum.. selamat pagi Isnin yg dingin n cerah.... Alhamdulillah, anugerah terindah di bln Disember, dgn kelahiran hero2 ni... Lahir berbeza tahun ofcoz, cuma bulan kelahiran je sama....hehe


Interchargeable Knitting Needle Set

Assalam.. berita baik buat peminat knitting, saya ada jual set jarum knitting sesuai untuk mereka yang baru berjinak2 dgn dunia knitting. 

Material  : Aluminium needle, pvc cord
Kandungan set: 13 pairs jarum knitting , pvc cord, 

Harga : RM180.00 / set termasuk postage.








Contoh hasil WIP knitting projek saya. Best gak, smooth. Tapi sayangnya masih lagi in progress. Bila nak siap ntah. huhu

Jumaat, November 28, 2014

When crochet hook meets polymer clay

Its awesome right!!?? 1st trial ni,bila tengok crochet hook member tu comeyyy je dibalut n dihias kemas dgn airdry clay...Memang laa mudah sangat jatuh hati dgn craft comey2 ni.. hehehe
Bahan asas hanya crochet hook yang besi biasa tu, n polymer clay ofcoz... Semua bahan dah memang sedia ada kat bilik kraf tu... Pastu gunakanlah kreativiti sendiri untuk balut clay kat batang besi tu n decorated dia...
Done.. hehe...
Yang penting keselesaan msa mengait... Soft handle n comfort grip... Lepas ni nak buat lagi, nak decor design lain pulak... Heee

Selasa, November 11, 2014

Pinkish Crochet Baby Hat

Assalam...

Citer minggu lepas ni.. Dah selamat pun sampai kat tuannya.. hehe

Simple pattern, tapi ambik masa agak lama nak buat sebab sedaya upaya tak nak sama dgn hasil orang lain, walaupun menggunakan stitch yg sama... Topi ni utk baby umur setahun... Ukurlilit lebih kurang 17inci...

Sungguh, bukan senang nak create sesuatu yg dah banyak orang buat, tapi at least kita olah semula biar ada beza walau sedikit...

Apapun, topi /beanie utk baby, saya masih sanggup nak buat walau ambik masa nak siapkan kerja sehari ni.. Maka, yg menempahlah harus sabar menunggu ye.. hehe

Material:
Benang nona No kod 12 (pink)
32 (hijau )
Crochet hook saiz 3mm
Harga RM25

Isnin, November 03, 2014

CLEAR STOCK Bunga riben

Salam..
Clear stock bunga riben.
RM7.00 / peket... Harga tidak termasuk postage...
Random mix dlm 1 peket..

Utk order, boleh WHATSAPP 019-9191436 Erma utk respon segera... Tq ❤❤❤






30 PCS / pkt

Ahad, Oktober 19, 2014

Benang cotton Gomerajut 2nd Batch

Assalam.. Selamat pagi Isnin...

Benang cotton indon gomerajut batch ke 2 dah sampai...

Cotton plain - RM10 / ball
Cotton mix - RM11 / ball

Saiz benang - 1 (super fine)
Saiz crochet hook - 2mm - 3mm
Saiz knitting needle - 3mm - 4mm

100% cotton taw...macam2 boleh buat dgn benang ni...

Ada yg berminat, boleh tengok detail kod warna2 benang dekat page fb saya, SILVERSTAR HANDICRAFT...

Stock sangat terhad... Siapa cepat dia dapat...tqsm ❤❤❤

Ahad, Oktober 05, 2014

Crochet Brooch AidilAdha

Salam AidilAdha...

Kait brooch utk dihadiahkan kpd bestfren, kebetulan dia balik beraya di kampung hubby nya yg dekat je dgn rumah saya... Tapi mmg tak tahu pun dia ade kat sini.. huhu

Dan kebetulan pulak hari ni besday dia... Kelam kabut laa duk fikir nak bagi hadiah ape kat dia.. Akhirnya terjadilah on the spot brooch.. Simple je, sebab, ini jelah yg sempat difikirkan pun.. huhu

Harap2 dia suka dgn hadiah simple ni tp dibuat dgn kasih sayang... Cewahhh...

Ada beberapa crochet project saya belum share kat sini...kebizian + line tenet yg semputtt... huhuhu...InsyaAllah kalau ada kesempatan akan saya share kemudian..

Undur diri dulu buat masa ni.. nak sambung mengait tempahan costumer.. Tempahan apakah ituww?? Kita tungguuuuu.. bye Assalam..